De Bouvier

De Bouvier

De Bouvier beschouw ik als een van de Belgische herders. Hoewel hierover tussen de kenners allicht discussie bestaat. Doorgaans worden tot de Belgische herders alleen de Groenendaeler, De Laekense, Tervuerense en Mechelse herder gerekend.

 

Veel informatie over de Bouvier is er niet te vinden. Dit is dan ook meteen de aanleiding geweest om deze site op te zetten. Hoewel het van oorsprong een ruige hond is voor het zware werk, vergt hij toch wel wat aandacht en onderhoud.

 

De passie ontstond met de liefde voor de Belgische herder. Na een Groenendaeler en een Mechelse herder, kwam voor de eerste maal een Bouvier in ons gezin. Zijn levenswandel verliep niet van een leien dakje.

 

Na 6 maanden kwam hij in het asiel terecht. Daar heeft hij bijna een jaar doorgebracht. Van het asiel verhuisde hij naar een gezin in de stad. Dit gezin kon hem niet houden. Zo kwam hij uiteindelijk bij ons. Het hoeft geen betoog dat dit geen gemakkelijke uitgangspositie is. Veel begrip hiervoor, was er in de omgeving niet.

 

Bouviers hebben een niet al te beste reputatie. Ze vergen leiderschap, maar een zachte hand. Voor velen is dit in tegenspraak. Voor hen is een Bouvier geen geschikte hond. Het zijn heel zelfstandige honden. Leiderschap is dan ook heel letterlijk te nemen: Leiden. Je moet duidelijk maken wat de bedoeling is, en wat kan en niet.

 

Ondertussen wordt Darco gerespecteerd en ook een beetje gevreesd. Kinderen zijn dol op hem en dit is wederzijds. Hij wordt langzaam de geweldige en machtige hond waarvoor dit ras zo wordt geroemd.

 

Omdat raskenmerken belangrijk zijn, maar het natuurlijk gaat over een levend wezen met een eigen persoonlijkheid, heb ik een blog gemaakt.

 

Voor zijn die overwegen om een Bouvier aan te schaffen: Denk goed na. Op de website http://www.abrl.org vind je meer informatie. Het is geen eenvoudige hond om te houden. Dit is geen uitnodiging. Schrijven dat het houden een uitdaging is, beschouwen velen als een uitnodiging. Het is eerder een gerichte waarschuwing.

 

Een oudere hond opnemen is een hele inspanning. Je bereikt alleen resultaat met een heel consequente en volgehouden aanpak. Er is geen ruimte voor afwijkingen. Je moet ook de hond leren lezen. Er zijn momenten dat het bijzonder lastig kan zijn. Honden met een verleden, kunnen soms vreemd en onverwacht reageren op bepaalde situaties. Hoewel het moeilijk is deze patronen te doorbreken, is het niet altijd onmogelijk. Wel blijft er een onzeker element. Er is altijd een kans op herval in periodes van stress.

 

 

Mijn blog

 

 

 

 

Info@smensy.com